JÄSENTEN KYNÄSTÄ

Tälle sivulle keräämme jäsenistön kirjoituksia koulutuksista, leireistä, eri lajeista ja monenmoisista touhuista koirien kanssa.


Joukkuekatselmus - ensikertalaisen silmistä

Joukkuekatselmus 27-29.8.2021

TPH:n tiiminä toimi Mira ryhmänjohtajana, Sessa & Borderkollie Robu, Karoliina & Borderkollie Samurai sekä minä, Janne & Australian Kelpie Leia.

Saapuessa majoituspaikalle Rytkyn leirikeskukseen, avautuu aivan mahtava ympäristö Rytky järven rannalla. Saapuessa saatiin viedä kaikki majoitustavarat huoneeseen ja ottaa hälytysvarusteet valmiiksi autoon.

16.00 tasan alkoi ohjelma. Pää tuomari piti puheen ja muut tuomarit esittelivät itsensä nopeasti. Tämän jälkeen joukkueet sai suorittaa 5 minuutin pituisen, ennakkoon harjoitellun esittelynäytöksen joukkueesta. TPH suunnitteli ja suoritti esityksen siellä ja silloin, ja hyvin meni!

Aloituksen jälkeen seurasi joukkuejohtajien palaveri ja kevyt ruokailu. Palaveristä tuli ensimmäinen tehtävä, johon aika nopeasti sai siirtyäkin.

Eka yö meni jäljestäessä ja siirtyminen seuraavalle tehtävälle, eka yö nukuttiin pari tuntia autossa, ja pari tuntia majoituspaikalla.

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

Lauantai oli täynnä tehtäviä mitkä tiimimme suoritti hyvällä tuulella niin hyvin kun pystyttiin! Illalla oli sauna ja lepoaika. Sunnuntai aamulla oli aikainen hälytys herätys, nopea aamupala ja jälkitehtävään. Tehtävän jälkeen tupa piti tyhjentää ja kamat mukaan Puijon urheilukeskukseen. Päivän ohjelmalla oli ryhmä tottis, hyin yksinkertainen, paikalla oli pieni yleisö. Tämän jälkeen viimeinen rasti oli suunnistus ja joka rastilla oli tehtävä.

Kaiken kaikkiaan 48 h aikana tuli 40 000 + askelta eli noin 20 km kävelty, nukuttu tuli sellainen reilu 8 h yhteensä. Sitkeästi pidimme hymy huulilla loppuun asti, ja hauskaa oli! Viikonlopun aikana tuli kokemuksia laajasti eri tilanteista. 

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

MIRA SALONEN ja spu LUCA

Hakuleirillä 24.-25.10.2020

Piikkiössä järjestettiin viikonlopun mittainen hakuleiri lokakuussa, johon minä ja saksanpaimenkoira Luca osallistuimme. Kouluttaja oli jo tuttu edelliseltä leiriltä, joten oli mukava kertoa ja näyttää miten olimme edistyneet edellisleirin opeilla. Silloin aiheena oli ollut hallinta ja maalimieskäyttäytyminen. Hallinnassa on vielä harjoiteltavaa, mutta maalimiehellä Luca on jo itse rauhallisuus. Sitä on ehkä vaikea uskoa niiden jotka koiran tietää.

Tämän leirin "ongelmaksi" olin valinnut treeneissä jo useasti ilmenneen ongelman; Luca ottaa ilmaisurullan suuhunsa jo etsintään lähetettäessä joka on ISO virhe. Rullan saa ottaa suuhunsa vain ja ainoastaan maalimiehen luona, kun koira on löytänyt piilossa olevan etsittävän henkilön. Ensimmäisenä päivänä ei ongelmaa saatu esiin vaan Luca suorastaan toimi oppikirjan mukaisesti täysin oikein. Seuraavana päivänä turhautumisen seurauksena Luca ei toiminutkaan yhtä mallikkaasti vaan teki virheen. Yhdessä mietimme kuinka kertoa koiralle, että näin ei tule toimia. Lopulta keinoksi riitti pelkkä voimakas "EI" käsky ja uudelleen lähetys. Myös turhautumisen ja korkean vietin sietämistä tulisi Lucan harjoitella jotta ei niin helposti sortuisi virheisiin. Myös riittävä liikunta ja energian purkaminen ennen treenisuoritusta todettiin Lucaa auttavaksi keinoksi.